De Australian Labradoodle

De Australian Labradoodle is ontwikkeld om hulpbehoevende mensen die ook allergisch waren toch een geleidehond aan te kunnen bieden. In de jaren 80 werd er een serieus fokprogramma gestart om de Labrador en de Poedel te kruisen. De nieuw ontstane hond kreeg de naam Labradoodle. Rutland Manor Labradoodles en Tegan Park Labradoodles waren de eerste fokkers van deze hond. 

Er bestaat veel onduidelijkheid over het juiste gebruik van de naam Labradoodle. Een Labradoodle is een kruising tussen een Poedel en een Labrador, deze mix wordt ook wel eerste kruising of F1 genoemd.

Een Australian Labradoodle is de Labradoodle zoals wij hebben en deze kwam tot stand doordat er verschillende andere rassen doorheen gemengd zijn. (de zgn infusions) Dit is heel zorgvuldig en weloverwogen gedaan om bepaalde eigenschappen en kenmerken eruit te fokken of juist er in te brengen. Het is de hond zoals de grondlegsters Rutland Manor en Tegan Park voor ogen hadden en waaraan 21 jaar hard is gewerkt. Dit is de hond die behalve zijn schitterende uiterlijk en lieve karakter ook nog eens een 98% allergie vrije en niet verharende vacht heeft.

Karakter en uiterlijk

Karakter

De Australian Labradoodle heeft een vriendelijk karakter, is sociaal, aanhankelijk, intelligent, opgewekt, energiek en dol op kinderen. Hij heeft de “will to please “van de Labrador en de intelligentie van de Poedel. Ze verharen niet en zijn geurloos.
Ze zijn eenvoudig te trainen. En dan is het een fantastische familiehond.

Maten

Er zijn verschillende maten Australian Labradoodle:

De Standaard 53-63 cm gewicht 24kg-30kg
De Medium 43-52 cm gewicht 14kg-23kg
De Small 35-42 cm gewicht 7kg-13kg

Vacht

De Australian Labradoodle heeft een golvende of krullerige vacht die niet mag ruien.

In principe komen er twee vachten voor:
De wolvacht, deze vacht is krullerig en lijkt op de vacht van een poedel.

De fleecevacht, de fleecevacht is een geweldige vacht die bij geen andere hond voorkomt. Het is een vacht die bestaat uit spiraalvormige, of golvende krullen. Deze vacht is onderhoudsvriendelijk, voelt heel zacht aan en moet ongeveer 1 keer per week goed geborsteld worden. Een regelmatige borstelbeurt is echt noodzakelijk!

De vacht komt voor in meerdere kleuren; chocolade , cafe au lait, zwart, zilver, abrikoos, wit, karamel, crème en rood.

Deze laatste kleur komt niet vaak voor. Veel mensen en zelfs fokkers noemen hun hond geheel ten onrechte rood. Deze honden zijn dan karamel. Alleen als de hond een zwarte neus heeft en dieprood van kleur is, mag je het rood noemen

Meer weten over de Australian Labradoodle

Lees het boek "De Australian Labradoodle"

Home De Australian Labradoodle